Irán - kráľovské mestá Perzie

Irán - kráľovské mestá Perzie- pamiatky a architektúra Irán - kráľovské mestá Perzie- záhrada Irán - kráľovské mestá Perzie- pamiatky a architektúra Irán - kráľovské mestá Perzie- pamiatky a architektúra Irán - kráľovské mestá Perzie- pamiatky a architektúra Irán - kráľovské mestá Perzie- pamiatky a architektúra Irán - kráľovské mestá Perzie- pamiatky a architektúra Irán - kráľovské mestá Perzie- pamiatky a architektúra Irán - kráľovské mestá Perzie- pamiatky a architektúra Irán - kráľovské mestá Perzie- pamiatky a architektúra Irán - kráľovské mestá Perzie- pamiatky a architektúra Irán - kráľovské mestá Perzie- pamiatky a architektúra
Destinácia: Irán
Kód zájazdu: 1305980
Cena od: 2 084,88 €
Príplatky od: 80 €
Poznávacie zájazdy
Exotika

Výber termínu

01.10.2024 11 dní First Minute 2 084,88 € +80 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Úvod:
11-dňový letecký zájazd.

Perex:
Zaujímavá, pohostinná, priateľská a hlavne bezpečná – taká je súčasnosť najvýznamnejšej krajiny bývalej Perzskej ríše, obdarenej prírodnými krásami, cennými historickými pamiatkami a kultúrou, ktorú môžete spoznať a vychutnávať doslova na každom kroku. Napríklad aj v podobe chutných jedál perzskej kuchyne.


Program:
1. deň:
Odlet z Viedne do Širázu.

2. deň:
Po prílete sa presunieme do hotela. Program začneme v Širáze, v meste „slávikov, ruží a básnikov“ ako na neho mnohí spomínajú. V dobe Karim Kahn Zanda bolo hlavným mestom. Navštívime bazár Vakil, citadelu Karim Khan Zanda, hrobky perzských básnikov Saadiho a Háfeza, záhradu Eram. Perzské záhrady sa zrodili v predislamskej dobe Achajmenovskej ríše, ako vysnívané nebeské záhrady a majú svoje renomé dodnes v celom svete.

3. deň:
Ráno zavítame do mešity Nasiralmolk s unikátnou farebnou výzdobou, následne opustíme Širáz a pokračujeme do Persepolisu alebo Takhte Jamshid, ako mu hovoria Peržania. Je to ceremoniálne hlavné mesto Achamejnovskéej ríše, rozkladajúce sa na rovinách Marvdasht, založené Dariusom I. Zavítame aj k hrobkách Naqshe Rostam, kde odpočívajú významní panovníci Achajmenovskej dynastie, skalné reliéfy Sasánovských panovníkov. Deň ukončíme v Pasargadae kde si uctíme pamiatku Kýrosa Veľkého, zakladateľa perzskej ríše. V neskorých hodinách príjazd do Yazdu.

4. deň:
Deň začneme prehliadkou historického mesta Yazd, ktoré dostalo svoje meno podľa sasánovského panovníka Yazdegarda I. Mesto je známe pamiatkami zoroastrijského náboženstva, navštívime Vežu mlčania, Chrám ohňa, kde horí oheň udržiavaný od r. 470, Piatkovú mešitu z 12. st., prejdeme starým mestom, ktoré si zachovalo svoju architektúru, typickú pre púštne mestá, lákadlom je záhrada Doulat Abad s unikátnym badgirom - vetracou vežou, námestie Amir Chakhmaq.

5. deň:
Zastavíme v Meybod, v bývalom hlavnom meste dynastie Mozaffarovcov, navštívime starodávny hrad Narin, odkiaľ sa nám naskytne nádherný výhľad na hlinené mesto. Shah Abbas Caravanserai a Yakh dan - starodávna ľadovňa. Cestou do Isfahánu zastavíme pri dunách Varzaneh. Jednou z atrakcii Isfahánu sú aj jeho historické mosty, most Khajou.

6. deň:
Staré perzské príslovie hovorí Isfahan „Nesfe Jahan“, Isfahan je polovica sveta, so svojimi parkami, záhradami, palácmi a mešitami je právom považované za jedno z najkrajších miest na svete. Bývalé hlavné mesto Perzie, založené panovníkom Abbásom Veľkým. Námestie Naqshe Jahan, obklopené starým bazárom, palác Chehel Sotoun, mešita Sheikh Loftollah a mešita Šáha Abbása. Námestie z vrchu si pozrieme z terasy paláca Ali Kapou. Navštívime tradičné umelecké dielne.

7. deň:
Isfahán doplníme návštevou arménskej štvrti Jolfa, ktorú založil šáh Abbás v juhozápadnej časti Isfahánu. Katedrála Vank s prekrásnymi nástennými maľbami zobrazujúca výjavy z Tóry a Biblie. Arménske múzeum. Zavítame aj k starej piatkovej mešite Atiq ktorá bola postavená počas rôznych dynastií, mala náboženský, politický a takisto vyučujúci charakter. Množstvo známych osobností tu vyučovalo, napr. známy lekár Avicenna.

8. deň:
Cestou do Teheránu zastavíme v Kašane, bývalej oáze na okraji púšte. Mesto je známe výrobou keramiky. Ukážeme si jeden z honosných domov obchodníkov z 19. st. a perzskú záhradu Fin. Pred Teheránom zastavíme pri mauzóleu Imama Khomeiniho.

9. deň:
Dnešný deň budeme spoznávať hlavné mesto Iránu, Teherán. Navštívime Národné archeologické múzeum, jeden z palácov Shaha z dynastie Pahlavi, ktorá tu vládla do 80 r. 20 storočia. Teherán je obrovská moderná metropola a zaujímavý pohľad na ňu bude práve z vrchu veže Milad. Zastavíme aj na námestí slobody - Meydane Azadi.

10. deň:
Náš program doplníme severnou časťou Teheránu, privátnym palácom Mohamada Reza šáha, unikátnym moderným mostom Tabiat, prejdeme sa parkom Abo Ataš.

11. deň:
Odlet do Viedne.


Ubytovanie:
4* hotely

Stravovanie:
Raňajky.


Doprava:
Letecká.

Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu z Viedne s prestupom vrátane servisných a letiskových poplatkov. Transfer BA – letisko – BA. Miestne transfery. Ubytovanie v 3/4* hoteloch s raňajkami. Vstupy do pamiatok podľa programu. Sprievodcu CK a miestneho sprievodcu.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Vstupné vízum. Prepitné pre vodičov a miestnych sprievodcov 50 EUR (vyberie na mieste sprievodca). Stravu a nápoje nezahrnuté v programe. Fakultatívne aktivity. Cestovné poistenie.

Kontaktujte nás

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text: